God Helse

Søtpotet- og gulrotkake. Saftig, god og enkel!

1 liten søtpotet revet (ca 2 dl) 
2 medium gulrøtter revet (ca 2 dl)
2 dl mandelmel
1 dl lys glutenfri melblanding. 
2 ss eplecidereddik 
3 ss lønnesirup
2 ss kokosolje smeltet 
2 ts pysillium husk 
1,5 ts bakepulver
3 ss kokossukker 
1 ts kanel 
2 dl valnøtter grovhakkede 
1 dl rosiner (kan sløyfes)
1/2 ts salt

Glasurkrem:
2 ss sukrinmelis eller vanlig melis. 
150 g smør, romtemp (vegansk eller annet).
250 g cream cheese, romtemp (for eksempel Oatly).
Bruk helst romtempererte ingredienser for rask og enkel tilbereding. Skrell søtpotet og gulrot og riv til grove eller fine biter. Rør inn først det våte, så det tørre godt. Hell deigen over i en kakeform. Tiril bruker en på 19 cm. 
Stek i ovnen på 180 grader i 35-40 min. I mellomtiden lager vi glasurkrem. Pisk sammen alle ingrediensene og sett kaldt. La kaken kjøle seg ned før glasurkremen smøres på. Kos deg:-)

Tips: Lag gjerne to lag med to kaker, og dobbel mengde glasurkrem, så får du en høyere og enda lekrere kake!

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra http://www.osloraw.no

leverpostei på brødskive

Cathrines glutenfrie leverpostei.

Ca. 500g kyllinglever eller storfèlever (økologisk eller gressforet)

1 stk økologisk kyllingfilet
1,5 løk
1 ss smør (kan sløyfes)
1 hvitløksfedd
2 fileter ansjos (Dersom man er glad i ansjossmaken tar du fire fileter)
1 eple
1 ts ekte vaniljesukker (Helios vaniljesukker anbefales)
Ca. ½ ts ingefær
Ca. ½ ts allehånde
Ca. ½ ts hvit pepper
1 ts muskat
1,5 ts himalayasalt
2 ss maisenna

Alle ingredienser bortsett fra krydderet kjøres gjennom kverna i kjøkkenmaskinen slik at det moses godt.

Deretter blandes alt krydderet sammen med røren og kjøres i noen minutter i kjøkkenmaskinen. Hell så røren i en godt smurt brødform. Smør formen med smør eller olivenolje. Stekes i vannbad på 160 grader i 50 min. Det går helt fint å unngå smøret. Da er leverposteien også helt uten melk.

PS! Dersom du bruker kyllinglever, kan leverposteien bli litt grønn i kantene. Det er bare oksideringen som lager denne fargen. Leverposteien er fortsatt like god.

knekkebrød og agurk på bakepapir

Knekkebrød

Knekkebrød er sprøtt og godt og manges favoritt. Et lite søk på nettet gir deg et lass av ulike oppskrifter.

Jeg har laget knekkebrød noen år, og har funnet ut at omtrent like mengder korn og frø, og så vann til det er passe mykt + litt salt gjør susen, omtrent uansett hvilke frø du bruker (du kan også bruke nøtter). Det eneste er at det er smart å bruke minst 1 dl linfrø og/eller chiafrø fordi slimlaget de danner, får det hele til å henge sammen. (Fiberhusk som du kan kjøpe på helsekosten, fungerer på samme måten). Jo mer du bruker av disse frøene, dess mer vann trenger du – nettopp fordi de trekker til seg vann. Vannmengden er en fordel når du steker knekkebrødene, fordi knekkebrødene blir mer porøse og derved ekstra sprø og gode når vannet blir borte.

Et forslag til en blanding:
7 dl lettkokte havregryn
1 dl linfrø
1 dl chiafrø
2 dl gresskarkjerner
2 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
8 dl vann
2 ts godt uraffinert havsalt eller Himalayasalt
2 toppede ss karve- eller anisfrø (kan utelates)
Sannsynligvis mer vann.

Bland havregryn, salt, frø og vann sammen dagen før du skal lage knekkebrødene. Dette er for å deaktivere fytinsyra slik at vi kan få glede av mineralene i havregryn og frø. Det trengs i alle fall 2 timer bløtlegging for at linfrø og chiafrø skal kunne trekke til seg tilstrekkelig med vann og fytinsyra
skal bli deaktivert før du begynner å steke knekkebrødene. Når du skal bake ut knekkebrødene, har du i mer vann og eventuelt karve- eller anisfrø.

Blandingen skal være ganske myk og lett å smøre utover. Karve gir god smak som passer til «alt» om du liker karvesmaken. Anisfrøene gir en søtere lakrissmak som er god til blant annet ost og syltetøy.

Smør deigen utover 2 eller 3 steikebrett dekket med bakepapir. Det er lurt å ha olje på bakepapiret for å være sikker på at deigen ikke fester seg på papiret. Om du bruker to eller tre brett kommer an på hvor tykke du ønsker knekkebrødene. Smør ut med slikkepott eller legg bakepapiret på benken og smør helt ut i kantene med steikespade – for så å dra papiret over på steikebrettet. Jeg synes det siste er enklest – særlig når jeg vil lage tynne knekkebrød.

Stek alle brettene på 180 grader i 15 minutter (Helst varmluft. Ellers må du bytte om på brettene stadig vekk slik at alle blir like mye stekt) Snu knekkebrødene over på en fjel og dra av bakepapiret. Skjær knekkebrødene i passende biter med kniv eller pizzakutter og sett dem inn i ovnen igjen i nye 15-20 minutter til de er tørre. Eller legg dem tilbake på steikebrettet eller rist. Stek dem videre med åpen dør på ca. 100 grader til alle er tørre og sprø. Om ovnen steiker litt ujevnt, så flytt litt rundt på brettene. Oppbevar knekkebrødene i en tett boks.

Oppskrifetn er fra boken “Takk for maten!» av Eva Fjeldstad

Scroll to Top